keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Mitä on taide?

Tämä päivä on mennyt lähinnä Kirsikkatarhan roolihenkilö Gajevin vaatteiden muovituksessa. Näytelmämme yhtenä elementtinä on muovi, joten kaikki lavalla ovat muovia, niin lavasteet kuin jopa meidän asutkin. Täytyy myöntää että vittumaista hommaa yrittää saada muovit pysymään vaatteissa vaan teipin avulla, mutta kyllä sitä nyt jotain sai aikaan huomiseksi.

Tänään teatterihistorian luennolla joku pohti jossain välikommentissa mitä taide on. Tätä samaa keskustelua käytiin myös professori Niskasen tunnilla ja kysyimme hänen mielipidettään. Niskanen, jos joku, on tässä talossa minusta se suurin taiteilija ja omaan kyllä suuren kunnioituksen häntä kohtaan. Niin ihmisenä kuin musiikintaitajanakin.

No, aloin sitten itsekin pohtimaan mitä taide on tai että mitä se merkitsee minulle ja mikä minulle on taiteilija?

Sana "taide" tuo minulle nopeasti päähän jonkun arvokkaan taulun tai veistoksen, vaikka taidehan käsittää hyvin paljon ja on laaja skaala. Joskus olen kuullut argumentin, että kaikki on taidetta. Minä en ihan ole samaa mieltä. Jos nyt pitää nopeasti heittää päästä jotkut genret, joita pidän taiteellisena, niin mieleen tulee ainakin kuvataide, teatteri, musiikki ja kirjallisuus. Mutta taide on enemmäkin kuin nuo.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä että taidetta on se, mihin ihminen uskoo ja minkä se toteuttaa. Tarkoitan että jos ihminen halua tehdä jotain ja uskoo siihen tekemiseen, uskoo itseensä ja uskoo lopputulokseen ja vaikuttaa siihen vielä luovuudellaan sekä saa siitä vielä henkilökohtaiset kicksit, se on minusta taiteen määritelmä. Uskoa, luovuutta, tekemistä ja nautintoa. Taide aiheuttaa tekijässään noita kaikkia minun  mielestäni.

Taiteilija on henkilö, joka kokee noita kaikkia tuntemuksia taideteosta tehdessään. Okei, periaatteessahan mikä tahansa voisi olla taidetta määritelmäni mukaan, jos ihminen siihen uskoo, tekee sen luovasti ja saisi nautintoa siitä. Uskon kuitenkin siihen, että ihminen on itselleen rehellinen ja hän kyllä tietää syvällä sisimmässään uskooko hän oikeasti siihen mitä tekee, uskooko hän oikeasti tekevänsä taidetta. Muita voi huijata, mutta itselleen on oltava rehellinen.

Pidänkö sitten itseäni taiteilijana? No, pidän, jos omaan määritelmääni vertaan. Uskon itseeni ja tekemiseen ja pyrin vaikuttamaan siihen osaamisellani ja kaikella luovudellani, sekä nautin siitä suunnattomasti, sekä tekemisestä että lopputuloksesta (no, ei aina voi pitää lopputuloksesta, mutta silti) Ja taidealaahan tässä opiskellaan, joten toivottavasti lopputulos tulee olemaan joskus taiteilija!

Hmh, kaikenlaista tulee pohdittua näin yöaikaan. Ehkä on parempi mennä petiin, että jaksaa taas huomenna tehdä taidetta ;)

Mutta tietysti muilla on varmasti eri näkemyksiä mitä taide on. Mikä onkaan sinun näkemyksesi?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti