torstai 21. helmikuuta 2013

Kuumetta, vittumaisia sanoja sekä Mysteerio Buffo

Jo joutui armas aika ja hiihtoloma on huomenna käsillä! Ah, täytyy sanoa että tulee kyllä hyvään saumaan. Saa käydä lataamassa itsensä täyteen energiaa jotta voi sitten rymistellä esitysviikot ja loppulukukauden loppuun. Itse olen jälleen saanut lenssun ja sitä onkin nyt täällä liikkeellä.

Tiistai-iltana alkoi tuntua jo heikotus ja kurkussa outo tunne, seuraava yö ja päivä menikin sitten kuumeessa ja viime yö ja tämä aamu myös. Turhauttavaa. Onneksi salin muovitus saatiin siihen kuosiin, että se oli eilen vain viimeistelyä vailla valmis. Itse makasin koko eilisen päivän sängyssä lepäämässä, podin jopa hiukan huonoa omaatuntoa kun muut työskentelivät, mutta ehkäpä on viisasta levätä tauti pois, niin on sitten lavalla skarppina

Tänään oli Misa Palanderin hahmotunnit. Siinä Kirsikkapuistohahmot ottivat päälleen vielä uuden hahmon, jonka avulla rooliin oli tarkoitus tuoda syvyyttä, jotain omaa ja uniikkia. Itse katselin sivusta hahmotunnit ja olin kuunteluoppilaana, pelkäsin saavani slaagin ,jos olisin mennyt sairaana riehumaan. Läpäriin otinkin sitten varovasti osaa sen enempiä riuhtomatta.

Nyt tällä hetkellä on ihan jees olo ja hyvä niin. Jospa sitä huomenna olisi jotenkuten ok kunnossa. Toivotaan niin!

Minun on pakko saada rinnaltani eräs kivi, jota olen mietiskellyt tässä viime viikot. Ne ovat nimittäin erilaisia sanoja, teatterisanoja, jotka kuulostavat minusta typeriltä, lapsellisilta, järjettömiltä etc. En ymmärrä miksi niitä käytetään niin usein, eikö asioita voisi kutsua niiden oikeilla nimillä tai keksiä edes vähän paremmankuuloisia sanoja. Tässä tuon nyt ilmi muutaman teatterimaailman sanoja, jotka nostavat karvani pystyyn ja joitan en IKINÄ suostu käyttämään. Ainakaan arkipuheessa.

1. Fartti (tempo) "Pistäkää esitykseen isompi fartti päälle niin näyttää paremmalta"

Miksi moinen sana? Fartti? Englannin kielen sanasta Fart eli pieru sanaa käytetään tuollaiseen. Vihaan sitä sanaa. Miksei voida sanoa että "enemmän tempoa siihen touhuun mulkut" kuin että "lisää farttia" Tsiisus.



2. Taidehiippailu (tehdä jotain syvällistä, suurta ja vaikeastiymmärrettävää taidetta, "hiippaillaan" syväällisen taiteen alueella)

Joo, ja tässä se vasta kanssa sanavalinta on. Yäk. Monesti kuullut kun joku sanoo että "Se oli sellaista taidehiippailua että huhhuhh" Really? Really? Really? C'moon. Taidepaska, tai ihan mikä tahansa muukin kuulostaa paremmalta kuin "taidehiippailu"



3. Kortsu (koreografia)

Tarvitseeko tästä edes mainita mitään?



Neljänteen voisin heittää sanan prokkis tai proggis kumpi onkaan, mutta en heitä. Koska itsekin käytän sitä sanaa. Se pääsee sensuuristani läpi.


Siinä oli muutama esimerkki mitä en ymmärrä. Suomenkielessä on helvetisti sanoja, varsinkin uusia sanoja joita on tullut viime vuosina, joita itse pidän naurettavana, mutta tässä menee koko yö jos latelen niitä tänne. Moni varmasti tykkää käyttää noita yllämainittuja, mikäs siinä, mutta minä en. Ne puistattavat minua.


No mutta tänään kävimme Jukossa tsekkaamassa Darie Fo:n Mysteerio Buffon, jonka Erkki Saarela esitti esimerkillisesti. Tämä Fo:n teksti ei aiheuttanut luokkamme kanssa samanlaista selkkausta kuin edellinen "Ei makseta, ei makseta" kaupunginteatterilla, mutta that's another story.

Itse viihdyin todella hyvin seuratessani vanhan konkarin uskomattoman tarkkaa ja samalla myös hauskaa Commedia dell'arte-esitystä. Buffo koostui neljästä monologista ja Saarela esitti kaikki todella hyvin. Karisma oikein pursusi miehestä ja niinkin korkealla iällä (67) hän vaikutti nuorekkaalta. Myös kroppa vaikutti olevan hyvässä esiintymiskunnossa.

Mietin ensin että kuka minulle tulee mieleen Erkki Saarelasta, enkä tarkoita nyt Niko Saarelaa vaan joku muu samanakaltainen esiintyjä ja viihdyttäjä, ja vielä samanlaisella äänelläkin. Sitten tajusin. Erkki Saarela on kuin teatterimaailman Rowdy Roddy Piper. Saarela toi itselle mieleen Roddy Piperin ja hänen Piper's Pit- shown. Heille jotka eivät nimeä tunne, niin voin valottaa suurena showpainin ystävänä että kyseessä on eräs entinen painija.


Siinä itse Roddy Piper:

http://www.youtube.com/watch?v=W3lqlT6h5As

Huomenna sitten läpäriä luvassa ja loman alkua. Täältä tullaan Berliini! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti